Lara D / Designer

contact@lara-d.com


2013type: product concept


Opdracht:

“Ontwerp een modulair systeem voor een verticale tuin, waarbij zo min mogelijk bevestigingspunten nodig zijn op een wand"


Proces:

Een groepsopdracht van een grote opdrachtgever. Hierbij hebben wij concurerende producten in acht genomen en gekeken naar de groeiende trend in verticaal tuinieren. De focus lag bij het bevestigen aan de wand met zo min mogelijk schroeven en gaten, en zo veel mogelijk variatie en vrijheid. We stelde ook dat de ophanging zelf ook aangenaam zou moeten ogen. Er zijn uiteindelijk twee concepten tot productvoorstellen uitgewerkt, de Saturn is daar één van. Het systeem is op meerdere hoeken koppelbaar en biedt genoeg stijfheid om een gevulde plantenbak te dragen ook al is het systeem niet op elk mogelijk punt aan de wand bevestigd. De vorm is ontstaan uit een zoektocht naar hoe je op een minder rechtlijnige manier verschillende 'nodes' kan verbinden en eventueel stapelen.


Resultaat:

Een systeem bestaande uit identieke verlengstukken die in vier richtingen ten opzichte van elkaar gepositioneerd kunnen worden en één eindstuk waarmee een enkele reeks kan worden afgemaakt. Bij het systeem is het mogelijk meerdere reeksen te laten ontstaan en zo elk patroon op een wand te creeëren. Naar het preciese ontwerp van de plantenbakken is niet gekeken, de bevestiging staat echter wel vast en is een simpele bajonet sluiting geworden.